wielomiany
Kasia: 1)Rozłóż na czynniki wielomiany:
Bardzo Proszę o pomoc jak to się robi.
a) x3 – 7x −6
b) x4 – 4x3 + 12x – 9
12 cze 12:20
J:
a) zauważamy,że x = − 1 jest pierwiastkiem ... i dzielimy wielomian przez: x + 1
12 cze 12:22
J:
w drugim spostrzegamy, że: x = 1 jest pierwiatkiem
12 cze 12:25
Kasia: Pomocy
W jaki sposób to zauważyłeś?
12 cze 12:44
J:
na to już nie ma "metody"
12 cze 12:46
Kasia: Rozumiem jesteś geniuszem.
12 cze 12:47
J:
... podstwawiasz dzielniki wyrazu wolnego ( tutaj 6 ) i sprawdzasz kiedy ten wielomian się
zeruje , jak podstawimy x = −1 , mamy: (−1)3 −7(−1) − 6 = − 1 + 7 − 6 = 0
12 cze 12:52
Kasia: Ok dziękuję ci bardzo, bardzo. I love you
12 cze 12:54
Mariusz: Kasiu dla trzeciego i czwartego stopnia są metody wykorzystujące funkcje elementarne
dla równań stopnia większego niż cztery trzeba korzystać z funkcji specjalnych
x
3−7x−6=0
x=u+v
(u+v)
3−7(u+v)−6=0
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3−7(u+v)−6=0
| | 7 | |
u3+v3−6+3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 3 | |
u
3+v
3−6=0
u
3+v
3=6
u
3+v
3=6
| | 81+30√3 | | 81−30√3 | |
(t− |
| i)(t− |
| i)=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x= |
| ((81+30√3i) |
| +(81−30√3i) |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
x
4−4x
3+12x−9=0
x
4−4x
3+4x
2−4x
2+12x−9=0
(x
4−4x
3+4x
2)−(4x
2−12x+9)=0
(x
2−2x)
2−(2x−3)
2=0
(x
2−2x−(2x−3))(x
2−2x+(2x−3))=0
(x
2−4x+3)(x
2−3)=0
x
4−4x
3+12x−9=(x−1)(x−3)(x−
√3)(x+
√3)
13 cze 05:51
Janek191:
b) W(x) = x4 − 4 x3 + 12 x − 9
1 jest pierwiastkiem równania W(x) = 0 , bo
14 − 4*13 + 12*1 − 9 = 1 − 4 + 12 − 9 = 0
3 jest pierwiastkiem W(x) = 0 , bo
34 − 4*33 + 12*3 − 9 = 81 − 108 + 36 −9 = 0
więc można podzielić W(x) przez ( x − 1)*( x − 3)
czyli przez x2 − 4 x + 3
Wykonujemy to dzielenie
( x4 − 4 x3 + 12 x − 9 ) : ( x2 − 4 x + 3 ) = x2 − 3
− x4 + 4 x3 − 3 x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
− 3 x2 + 12 x − 9
3 x2 − 12 x + 9
−−−−−−−−−−−−−−
0
Mamy zatem
W(x) = ( x2 − 4 x + 3)*( x2 − 3) = ( x − 1)*( x − 3)*( x − √3)*( x + √3)
13 cze 08:27