.
Saris: | | z | |
Mam obliczyć całkę ∬S |
| ds gdzie z=x2+y2, x>=0, y>=0, 1<=z<=4 |
| | √4+x2+y2 | |
Czyli to będzie paraboloida z 1 częsci układu ograniczona przez cwiartkę okręgu o dołu i i
góry.
No to jak przejdziemy na wsp. walcowe, łatwo wyznaczyć z i widać, że kąt jest <0; pi/4> , r
<1;2>
no i za z podstawiamy x
2+y
2 czyli z=r
2 i możemy już liczyć całkę.
Da się to zrobić bez współrzędnych walcowych? Podzielić całkę na S1 (1/4 górnego okręgu) gdzie
z=4, x <0;2>, y<0;2>, S2 (1/4 dolnego okręgu) z=1, x <0;1>, y<0,1> i S3 (obszar pomiędzy tymi
częściami okręgów i paraboloidą. No to wiadomo 1<=z<=4, ale jak uzależnić x,y? Bo to wygląda
tak, że w zależności od z będziemy mieć różne okręgi rosnące od z=1 do z=4, wiadomo, że 0<=x,
0<=y. Co z drugą stroną?
Póżniej policzylibyśmy te 3 całki i zsumowali. Czy taki sposób jest dobry i czy da się z takimi
danymi ograniczyć x,y w S3. W jaki sposób?