pudło
Marta: Prosze o pomoc..
Firma produkująca opakowania tekturowe dostała zlecenie an wyprodukowanie opakowania
prostopadłościennego o danej objętości V, z zastrzeżeniem zleceniodawcy, że ze względu na
wielkość palet transportowych, długości krawędzi podstawy produkowanego opakowania musza być w
stosunku 2:3.
Jakie musza być wymiary tego opakowania, aby pole jego powierzchni było najmniejsze z
możliwych?
12 cze 11:13
J:
..poprzednie zadanie omyłkowo źle zrobiłem ...
12 cze 11:13
Marta: nic nie szkodzi

wielkie dzięki.. a umiesz może to zadanie?
12 cze 11:26
J:
wydaje mi się ,że tak ...
12 cze 11:28
Marta: pomóż
12 cze 11:37
J:
jest bardzo duzo pisania ..... naprowadzę CIę ...
| | V | | x | | 2 | | 3x | |
V = x*y*H H = |
| , |
| = |
| ⇔ y = |
|
|
| | x*y | | y | | 3 | | 2 | |
| | 3x2 | | V | | V | |
P = 2(x*y + x*H + y*H) = 2( |
| + x* |
| + y |
| ) =
|
| | 2 | | xy | | xy | |
| | 3x | | V | | V | | 3x | | 2V | | V | |
2( |
| + |
| + |
| ) = 2( |
| + |
| + |
| )
|
| | 2 | | y | | x | | 2 | | 3x | | x | |
... i trzeba policzyć minimum tej funkcji ..
12 cze 11:51
J:
| | 3x2 | |
ostatnia linijka ...na poczatku w nawiassch jest ( |
| + ... oczywiście |
| | 2 | |
12 cze 11:52
Marta: ok może sobie poradzę potem spróbuje zrobic bo teraz do pracy niestety

.. DZIĘKUJĘĘ

!
12 cze 12:00
Marta: nie umeim tego minimum policzyc
13 cze 13:22
Marta: pomoże ktoś?
13 cze 17:28