Wybieg
Marta: Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu..
Hodowca psów przeczytał w prasie branżowej, że wybieg dla psów powinien mieć pole S. Chcąc
dostosować swoją chodowlę do panujących przepisów, postanowił wybudować prostokątny wybieg
przylegający dwoma sąsiednimi ścianami do istniejących zabudowań.
Jakie wymiary powinien mieć wybieg aby na jego budowę zużyć jak najmniej siatki ogrodowej?
12 cze 10:53
J:
a ile ma psów ?
12 cze 10:55
Marta: 10 000
12 cze 11:00
Marta: to nieistotne ile...
12 cze 11:00
J:
to była żart ... jeśli rzeczywiście jest taka treść zadania, to
S = x*y x + y = A ( ilość siatki ) , y = A − x
S = x(A − x) = −x
2 + Ax
| | 1 | | 1 | | 1 | |
S' = −2x + A S'(x) = 0 ⇔ −2x + A = 0 ⇔ x = |
| A , y = A − |
| A = |
| A
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | A | |
... wybieg powinien być kwadratem o boku: |
|
|
| | 2 | |
12 cze 11:01
12 cze 11:03
J:
nie ... do kitu ... nie doczytałem treści ...
szukamy minimum obwodu, przy ustalonym polu ..
12 cze 11:03
J:
też musi być kwadratem .... i trzeba zużyć: 2√S siatki.
12 cze 11:11
Marta: a jak wyprowadzić żeby wyszedł ten pierwiastek?
12 cze 11:15
Marta: S= (a/2)2 /*2
A/2= pierwiastek S / *2
12 cze 11:17
Marta: tak?
12 cze 11:18
J:
| | S | |
A = x + y , S = x*y , y = |
|
|
| | x | |
| | x2 − S | | S | |
A' = |
| , S'(x) = 0 ⇔ x2 − S = 0 ⇔ x = √x , y = |
| = √S
|
| | x2 | | √x | |
x =
√S . y =
√S , Obwód = 2
√S
12 cze 11:18
Marta: a skąd się wzięło to A' ? chodzi mi o ten minus i o potęgi
12 cze 11:35
pigor: ..., hodowca psów przeczytał w prasie branżowej, że wybieg dla psów
powinien mieć pole S. Chcąc dostosować swoją
hodowlę do panujących
przepisów, postanowił wybudować prostokątny wybieg przylegający
dwiema
sąsiednimi ścianami do istniejących zabudowań. Jakie wymiary powinien mieć
wybieg, aby na jego budowę zużyć jak najmniej siatki ogrodowej ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a moja Maja zażyczyła sobie inne rozwiązanie, a więc proszę
np. takie :. niech
x,y − długości ogrodzenia prostokątnego wybiegu,
to z warunków projektu
xy=S, a chcemy, aby
x+y=min., zatem
z nierówności między znanymi nam średnimi :
x+y ≤ 2
√xy=
2√S − najmniejsza
długość siatki ogrodzenia,
która ma miejsce, gdy
x= y= √S − szukane
wymiary. wybiegu . ...
12 cze 11:49
Marta: też dobre
12 cze 12:43
Marta: powie mi ktoś skąd się wzieła ta całka z minusem?
13 cze 08:44
Michcio: Marta co
13 cze 12:02
Marta: skąd się wzięło w A' minus jak tam wyżej jest równanie z plusem?
13 cze 12:32
Marta: i do tego kwadrat z x w mianowniku
13 cze 12:33
pigor: | | 1 | | 1 | |
... , bo pochodna A '(x)= ( |
| ) ' = − |
| − poszukaj sobie to w |
| | x | | x2 | |
tablicach pochodnych funkcji elementarnych jak jeszcze nie masz tego w ...
13 cze 12:57
Marta: doszłam już do tego
13 cze 13:06