Pole równoległoboku
nata: W równoległoboku ABCD (∡ADC >90
o) z punktów B i D poprowadzono wysokości mające długość 60 cm
w kierunku krótszych boków. Powstał prostokąt o polu 1500 cm
2. Następnie z tych samych
wierzchołków poprowadzono wysokości mające długość 39 cm na dłuższy bok równoległoboku. Oblicz
pole powstałego prostokąta.
Proszę o pomoc
11 cze 22:57
Eta:

P(KDLB)= 60*x =1500 ⇒
x=25
Z tw. Pitagorasa w Δ DLB : e=
√602+252=
√4225=65
i z tw. Pitagorasa w ΔDNB : y=
√4225−392= ...=52
P(DNBM)= 39*52= 2028 cm
2
11 cze 23:30
Eta:
No i jak zwykle

tym razem
nata czekała, czekała ..... dostała rozwiązanie! ... i ni be ni me ...
11 cze 23:41
nata: Eta bez urazy, ale o 23:30 mózg mi się wyłączył

i już poszłam spać.
Dziękuję bardzo

Ja doszłam do obliczenia przekątnej e , ale jakoś nie dostrzegłam, że jest to też przekątna
prostokąta DNBM. Jednak podstawa to porządny rysunek.
I tak na koniec: be, me

Mam nadzieję, że będę mogła liczyć jeszcze na Twoją pomoc
12 cze 22:46
Eta:
Lepiej późno niż wcale

dorzucam jeszcze
13 cze 00:57