jak to zrobic
olla: jak to rozłozyc :
x3 − 108x +432
11 cze 22:28
Eta:
x3−108x+432= (x−6)2(x+12)=0 ⇒ .......
11 cze 22:30
~olla: Dziękuję bardzo. Jakiś wzór do tego czy tak trochę intuicyjnie trzeba robić ?
12 cze 13:41
J:
trzeba trafić,że x = 6 jest pierwiastkiem tego wielomianu
12 cze 13:54
olla: Trafić to trochę ciężko może coś z dzielnikami pokombinować ?
12 cze 23:12
Godzio:
Pierwiastków szukasz w dzielnikach 432 (te pierwsze można szybko odrzucić +−1,+−2,+−3)
12 cze 23:14
Eta:
432=12*36
x3+12x2−12x2−144x+36x+432=0
x2(x+12)−12x(x+12) +36(x+12)=0
(x+12)(x2−12x+36)=0
(x+12)(x−6)2=0
12 cze 23:21