menzurka
marek:
Menzurka w kształcie walca ma średnicę wewnętrzną 32mm, a jego wysokość wynosi 3 dm. Oblicz:
a) pojemność tej menzurki w mililitrach. Wynik
zaokrąglij do pełnych mililitrów;
b) na ściance tej menzurki zaznaczono podziałkę co jeden mililitr. Jaka jest odległość między
dwiema kolejnymi kreskami podziałki. Wynik zaokrąglij do 10−tej części milimetra.
11 cze 20:01
dero2005:
a)
1 ml = 1 cm
3 = 1000 mm
3
Objętość mendzurki
| | π*322 | |
V = |
| *300 = 241152 mm3 = 241,152 ml ≈ 241 ml |
| | 4 | |
b)
| 300 | |
| = 1,244 mm ≈ 1,2 mm |
| 241 | |
12 cze 16:09