równanie różniczkowe
xxxx: czy mogę zrobić coś takiego:
y2(xdy−ydx)=x2dx(3x2+1)
dydx=y' czyli dy=y'*dx
y2(xy'*dx−ydx)=x2dx(3x2+1)
y2dx(xy'*−y)=x2dx(3x2+1) i skrócić dx?
10 cze 23:45
Mariusz: y
2xdy−y
3dx=(3x
4+x
2)dx
(3x
4+x
2+y
3)−y
2xdy=0
| | dy | |
(9x4+3x2+3y3)−3y2x |
| =0 |
| | dx | |
Równanie Bernoulliego
Podstawienie u=y
3 sprowadzi równanie do liniowego
12 cze 20:15
Mariusz: Podstawienie stosowane do równania jednorodnego rozdzieli zmienne
12 cze 20:41
Mariusz: y=ux
u
3x
3=9x
4−3x
2+Cx
3
y
3=9x
4−3x
2+Cx
3
12 cze 21:05