Granica ciągu
Kasia: Ustal granicę ciągu:
4n−5/2n i tu mi wyszło 2,proszę o sprawdzenie
6−2n−3n2/n2 i wyszło mi −3
(2n2+3)(2n2−3)/n4 tu nie wiem czy zacząć od wymnożenia nawiasów
10 cze 19:58
Kasia: Drugi raczej źle bo spradziłam,zrobię od nowa
10 cze 19:59
Kasia: Okejj jest dobrze chyba

W trzecim wymnożyłam nawiasy i wyszło mi 4,ktoś może sprawdzic ?
10 cze 20:01
Janek191:
| | 4n − 5 | | 5 | |
an = |
| = 2 − |
| |
| | 2 n | | 2n | |
więc
lim a
n = 2 − 0 = 2
n→
∞
10 cze 20:02
olekturbo: UŻYWAJ U{}
10 cze 20:02
Janek191:
W III dzielimy licznik i mianownik przez n
4
10 cze 20:03
Szymon: Tak,wszystko się zgadza
10 cze 20:04
Janek191:
| | ( 2 n2 + 3)*( 2 n2 − 3) | |
an = |
| = (2 + 3n2)*( 2 − 3n2) |
| | n4 | |
więc
lim a
n = ( 2 + 0)*( 2 − 0) = 4
n→
∞
10 cze 20:06
Janek191:
| | 6 − 2 n − 3n2 | | 6 | | 2 | |
an = |
| = |
| − |
| − 3 |
| | n2 | | n2 | | n | |
więc
lim a
n = 0 − 0 − 3 = − 3
n→
∞
10 cze 20:09