cosinus
Saizou : Cześć Wam
mam takie zadanko pokazać że cosinus argumentu zespolonego jest nieograniczony, czyli mogę
zobić tak:
z=a+ib, gdzie a,b∊R
| | ei(a+ib)+e−i(a+bi) | | e−b+a+eb−a | |
|cosz|=| |
| |≥ |
| = ∞ gdy z→ ∞  |
| | 2 | | 2 | |
Bo już mam jakieś zwątpienia
10 cze 19:36
Godzio:
A co to znaczy, że z →
∞ 
?
10 cze 19:53
Saizou : no w sumie to trochę bez sensu, chodziło mi o to że a,b →∞
10 cze 19:55
Godzio: A skąd ta nierówność?
10 cze 19:59
Saizou : ta nierówność jest fałszywa

co za fail, to może jakaś pomoc ?
10 cze 20:02
Godzio:
Może jakoś tak:
Niech z = a + ib
| |eia − b + e−ia + b| | | |eia − b| * |1 + e−2ia + 2b| | |
| = |
| = |
| 2 | | 2 | |
| | e−b | | e−b | |
= |
| * |eia| * |1 + e− 2ia + 2b| = |
| * |1 + e− 2ia| |
| | 2 | | 2 | |
Jeśli b → −
∞ to |cos(z)| →
∞
10 cze 20:08
bezendu:
Godzio zobacz na moje zadanko
10 cze 20:11
Saizou : w sumie ma to sens
10 cze 20:14
Saizou : a można by wziąć z=yi (y∊R) i otrzymać
| | ey+e−y | |
cosz=cos(yi)= |
| → ∞, gdy y→ ∞  |
| | 2 | |
11 cze 21:06
Saizou : ktoś oceni ?
12 cze 22:13
b.: może być
ogólniej można nietrudno pokazać, że |cos z| −> ∞, gdy | Im z | →∞
12 cze 22:44