Funkcja wymierna-równania wymierne
drozdzu123:

Rozwiąż równania:
10 cze 19:20
M:
14 wrz 20:42
Kim Shim:
b)
D=ℛ\{−4,4}
32(x−4)=x(x
2−16)
32x−128=x
3−16x
−x
3+48x−128=0
x
3−48x+128=0
W(4)=0
(x
3−48x+128) : (x−4)= x
2+4x−32
x
2+4x−32=0
x
1+x
2=−4
x
1*x
2=−32
x
1=−8 x
2=4
Odp x=4 (podwójny oraz x=−8
15 wrz 08:02
Kim Shim:
Poprawiam tylko x=−8 bo x=4 wypada z dziedziny
15 wrz 08:04
Kim Shim:
D=ℛ\{−2,−1}
| 4 | | 2+5x | |
| +3(x+2}{x+2}= |
| |
| x+2 | | x+1 | |
(3x+10)(x+1)=(x+2)(2+5x)
3x
2+13x+10=5x
2+12x+4
−2x
2+x+6=0
2x
2−x−6=0
Δ=25
| | 1−5 | |
x1= |
| =−1 (nie należy do dziedziny |
| | 4 | |
| | 1+5 | | 3 | |
x/div> |
| = |
| należy do dziedziny |
| | 4 | | 2 | |
15 wrz 12:02