Wyznacz współrzędne punktow okregu i prostej.
hellppp: Wyznacz współrzędne punktow okregu i prostej.
(X−1)2 + (y−4)2 = 9
X+y−8=0
10 cze 19:19
Janek191:
x + y − 8 = 0 ⇒ y = 8 − x
więc
( x −1)2 + ( 8 − x − 4)2 = 9
x2 − 2 x + 1 + ( 4 − x)2 = 9
x2 − 2 x + 1 + 16 − 8 x + x2 − 9 = 0
2 x2 − 10 x + 8 = 0 / : 2
x2 − 5 x + 4 = 0
( x − 1)*( x − 4) = 0
x = 1 lub x = 4
więc
y = 8 − 1 = 7 lub y = 4
A = ( 1, 7) B = ( 4, 4) − punkty wspólne prostej i okręgu.
===================
10 cze 19:25
Janek191:
10 cze 19:27
Eta:
A(4,4) , B(1,7)
10 cze 19:29
Eta:
Janek?... gary umyte?
10 cze 19:30
hellppp: A drugi przyklad
(x+2)2 +(y−3)2 =16
X−y+1=0
10 cze 19:32
olekturbo: no to powinieneś sam rozwiązać
y = x+1
i podstawiasz do pierwszego równania..
10 cze 19:33
hellppp: A dlaczego wczesniej bylo y=8−x a teraz y =x−1

w jednym x jest pierwszy a w drugim nie
10 cze 19:37
olekturbo: no bo masz inne równanie prostej?
w jednym x jest dodatni a w drugim ujemny, rownie dobrze mogloby byc y = −x + 8
10 cze 19:45
hellppp: Dziekuje
10 cze 19:47