matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pozostałe własności
Chmod96:
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygo. jeśli Ctg = −4
10 cze 19:10
Janek191:
ctg α = − 4 x = − 4 y = 1 r
2
= (−4)
2
+ 1
2
= 17 r =
√
17
więc
y
1
sin α =
=
r
√
17
x
−4
cos α =
=
r
√
17
1
1
tg α =
= −
ctg α
4
10 cze 19:38
Janek191:
x
ctg α =
y
10 cze 19:39
5-latek:
Witaj
Janek
Po czwartej ćwiartce cotangens tez jest ujemny
10 cze 20:25
Janek191:
To trzeba jeszcze policzyć w tym przypadku
10 cze 20:27