Oblicz przyrost wartości funkcji f odpowiadający przyrostowi h argumentu od x0 d
Kamila: Cześć, mam problem. Jakby ktoś mógł rozpisać jak się robi te zadania to byłabym wdzięczna.
Oblicz przyrost wartości funkcji f odpowiadający przyrostowi h argumentu od x0 do x1, gdy:
a) f(x)=1−2x, x0= =3, x1= 4
b) f(x)=4−x2, x0= −2, x1= 2
10 cze 19:05
Janek191:

a) f(x) = 1 − 2 x
f( x
1) − f(x
o) = f( 4) − f(3) = 1 − 2*4 − ( 1 − 2*3) = − 7 − ( −5) = − 7 + 5 = − 2
10 cze 19:19
Kamila: No właśnie mi też tyle wyszło, a jak sprawdziłam wyniki to w ksiazce jest −14.
10 cze 19:48
jotef: Bo w tym zadaniu x0=−3. Sprawdź w podreczniku
17 gru 11:45