1. lim n−>∞ (3n + 1)/(5 * 3n +6)
Rafał: 1. lim n−>∞ (3n + 1)
−−−−−−−−−−−−−
(5 * 3n +6)
2. Lim n−>∞ √4n−3/n (to podzielić przez n to jest pod pierwiastkiem w ułamku)
3. Lim n−>∞ 2n+5
−−−−−−−−
1+10n
4. Lim n−>∞ ( n2 − 2n + 7)
−−−−−−−−−−−
(2n2+n+2)
Mógłby ktoś mi to mniej więcej wytłumaczyć
10 cze 19:05
Janek191:
z.1 Dzielimy licznik i mianownik przez n
więc
n→
∞
10 cze 19:10
Janek191:
z.3
Dzielimy licznik i mianownik przez n
z.4
Dzielimy licznik i mianownik przez n
2
z.2
Zapis nie jest czytelny
10 cze 19:12
Janek191:
z.2
an = √ 4 n − 3n ?
10 cze 19:14
Rafał:

Nie nie
10 cze 19:58
Janek191:
an = √ 4 n −3n = √ 4 −3n
więc
lim an = √ 4 − 0 = 2
n→∞
10 cze 20:00