proszę o wytłumaczenie krok po kroku
olaa: funkcja f dana jest wzorem f(x) = ax +b/x+c
a) wyznacz współczynniki a,b i c jeśeli wykres funkcji f jest symetryczny do wykresu funkcji
g(x) = 2x + 4/x+3 względem prostej y=2.
10 cze 18:34
10 cze 18:39
olaa: tak
10 cze 18:40
Eta:

x≠ −3
| | 2x+4 | | 2 | |
g(x)= |
| = 2− |
| |
| | x+3 | | x+3 | |
a=2 , b= 8 , c= −3
10 cze 18:47
Eta:
poprawiam : c= 3
10 cze 18:48
Janek191:

g(−1) = 1
f(−1) = 3
g(− 4) = 4
f(− 4) = 0
| | − a + b | |
f(−1) = |
| = 3 |
| | − 1+ c | |
| | − 4a + b | |
f( − 4) = |
| = 0 |
| | − 4 + c | |
oraz c = 3
więc
a = 2 , b = 8 , c = 3
====================
10 cze 19:01
Eta:
10 cze 19:02
Janek191:
Nie widziałem
10 cze 19:04
olaa: dziękuję
10 cze 19:22