parametr
Asmander: Wyznacz wartości parametru k, k∊R dla których równanie
| | 1 | |
(sinx + |
| )(cosx + 2k) = 0 ma cztery różne rozwiązania. |
| | 2 | |
10 cze 18:29
reyg: a jest jakieś założenie co do x?
10 cze 18:34
Asmander: x∊<−π,π>
10 cze 18:44
Asmander: wiem że
sinx +1/2=0
sinx = −1/2
| | π | | 7π | |
x= |
| + 2kπ v x = |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
ale co dalej?
10 cze 18:46
reyg: w zapisie uważaj na "k" bo pojawia się ono jako parametr, więc ktoś mógłby się przyczepić że
używasz go w rozwiązaniu równania z sinusem

teraz musisz znaleźć taki parametr dla którego cosx+2k ma dwa różne rozwiązania różne od x
1 i
x
2
10 cze 18:52
reyg: cosx∊<−1,1> i x∊<−π,π>
| | π | | 5π | |
zatem 2k∊<−1,1> i trzeba odrzucić 2k=cos(− |
| ) i 2k=cos(− |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
10 cze 18:57
Asmander: 2k < 1 i 2 k > −1
k<1/2 i k> −1/2
10 cze 19:00
Asmander: k∊(−1/2 , 1/2) i jeszcze odrzucić tamte 2 rozwiązania?
10 cze 19:00