Logarytmy.
gupek.: | | 2(1+m) | |
Niech m=log2 3. Wykaż, że log3 36= |
| |
| | m | |
10 cze 18:15
Damian1996: Pasuje trochę poprzekształcać, a mianowicie
log336=2log36=2(log33+log32=2(1+1log2 3)
10 cze 18:22
Janek191:
log
2 3 = m
więc
log
3 36 = log
3 6
2 = 2 log
3 6 = 2*( log
3 ( 3 *2)) =
| | 1 | |
= 2*( log3 3 + log3 2) = 2*( 1 + |
| ) = |
| | log2 3 | |
| | 1 | | 2*( 1 + m) | |
= 2*( 1 + |
| ) = |
| |
| | m | | m | |
10 cze 18:24
Eta:
| | 1 | | 1 | | 2(1+m) | |
log336= log39+log34 = 2+2log32= 2(1+ |
| )= 2(1+ |
| )= |
| |
| | log23 | | m | | m | |
10 cze 18:26
gupek.: Dzięki wielkie.
10 cze 19:09