Przekształcenie wykresu funkcji
Mientek: Mam problem z pewnym zadaniem.
Mianowicie− na rysunku przedstawiono dwa sygnał dyskretne X
1(n) oraz X
2(n).
Narysuj sygnały:
a) Y
1(n)= X
1(n−1) − X
2(2−n)
b) Y
2(n)= X
1(n−1) + X
2(2−n)
Tutaj link do wykresów sygnałów:
http://www.editer.pl/fotka/80dc9707f6a5efa5dd9c0d6f9586ae02_1.jpg
Z sygnałem X
1(n) nie mam zadnego problemu. Robię przesunięcie o 1 jednostkę w prawo.
Problem pojawia sie przy sygnale 2, a w zasadzie później przy jego odejmowaniu od sygnału
pierwszego.
Jednak dla sygnału 2 jest już problem. X
2(2−n)= X
2(−(n−2))
Czyli obracam sygnał wokół osi pionowej, następnie przesuwam o 2 jednostki w prawo. A co z tym
minusem, który jest przed nawiasem?
później przy odejmowaniu dwa minusy dają plus i mam dodawanie sygnałów? Czy jak?
I tak samo dla podpunktu b. Czy ten minus zamienia mi plus na minis i jest odejmowanie
sygnałów?
Prosiłbym kogoś o wytłumaczenie a najlepiej i o narysowanie końcowych sygnałów żebym zobaczył
jak to ma wyglądać. Wtedy dojdę do tego jak to się robi.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc