matematykaszkolna.pl
Przekształcenie wykresu funkcji Mientek: Mam problem z pewnym zadaniem. Mianowicie− na rysunku przedstawiono dwa sygnał dyskretne X1(n) oraz X2(n). Narysuj sygnały: a) Y1(n)= X1(n−1) − X2(2−n) b) Y2(n)= X1(n−1) + X2(2−n) Tutaj link do wykresów sygnałów: http://www.editer.pl/fotka/80dc9707f6a5efa5dd9c0d6f9586ae02_1.jpg Z sygnałem X1(n) nie mam zadnego problemu. Robię przesunięcie o 1 jednostkę w prawo. Problem pojawia sie przy sygnale 2, a w zasadzie później przy jego odejmowaniu od sygnału pierwszego. Jednak dla sygnału 2 jest już problem. X2(2−n)= X2(−(n−2)) Czyli obracam sygnał wokół osi pionowej, następnie przesuwam o 2 jednostki w prawo. A co z tym minusem, który jest przed nawiasem? później przy odejmowaniu dwa minusy dają plus i mam dodawanie sygnałów? Czy jak? I tak samo dla podpunktu b. Czy ten minus zamienia mi plus na minis i jest odejmowanie sygnałów? Prosiłbym kogoś o wytłumaczenie a najlepiej i o narysowanie końcowych sygnałów żebym zobaczył jak to ma wyglądać. Wtedy dojdę do tego jak to się robi. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
10 cze 18:04