RÓWNANIE trygonometryczne
Chmod96: Równanie:
Sin2 x = Cos2 x
10 cze 17:52
reyg: sin
2x=1−cos
2x
czyli
1−cos
2x=cos
2x
2cos
2x=1
| | √2 | | √2 | |
cosx= |
| lub cosx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
i wykresik
10 cze 18:08
Chmod96: Ale w równani chodzi żeby znaleźć X tak ? a tu mi znalazłeś CosX to jest dobrze zrobione ?
10 cze 18:20
reyg: tak, teraz szukasz takiego x dla którego cosx przyjmuje te dwie wartości, na wykresie (albo z
pamięci jeśli jesteś w stanie

)
10 cze 18:28
Chmod96: a ty nie dasz rady tego zrobić ?
bo ja potrzebuję to mieć zrobione w 100%
a sam tego nie zrobię bo z tego działu kompletnie nic nie kumam
10 cze 19:01
Asmander: | | π | | π | | 3 | |
x= |
| + 2kπ i tu musisz przenieść cosx o okres cosx=π− |
| = |
| π |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
czyli
| | π | | 3π | |
x= |
| + 2kπ v x= |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | |
10 cze 19:09