Zapisz wzór funkcji.
Natalia: Funkcja y=f(x), gdzie f(x)=|2−x|+|x−3| określona jest w zbiorze (2,3). Zapisz wzór funkcji f
bez użycia symbolu wartości bezwzględnej i naszkicuj wykres tej funkcji.
Pomocy!
10 cze 17:45
Janek191:

x ∊ ( 2 , 3) więc
I 2 − x I = − ( 2 − x) = x − 2
oraz
I x − 3I = − (x − 3) = 3 − x
zatem
f(x) = I 2 − x I + I x − 3 I = x − 2 + 3 − x = 1
10 cze 17:55
Natalia: A mógłbyś wytłumaczyć, skąd te minusy?
10 cze 18:08
Janek191:
Z definicji wartości bezwzględnej

x < 0 to I x I = − x
x ≥ 0 to I x I = x
Dla x ∊ ( 2 , 3) liczby: 2 − x i x − 3 są ujemne, więc ich wartości bezwzględne są
równe
I 2 − x I = − ( 2 − x) = x − 2
I x − 3 I = − ( x − 3) = 3 − x
10 cze 18:17