NUNO: trzy liczby x, y, z z ktorych suma to 24 tworza c.arytmetyczny. Liczby x+1, y-2, z-2
tworza ciąg geometryczny. znajdz te liczby
pomóżcie prosze -
24 paź 22:10
żabka: 1 / x+1 +y-2+z-2 + 24
x+1 + z -2
2/ --------------------- = y -2 z def. ciągu arytm./ średnia arytm. dwu wyrazów
2 równa jest wyraz. środkowemu
2
3/ (y-2) =(x+1) (z -2) z def. ciągu geometr. kwadrat wyr. środkowego
równa się iloczynowi sąsiednich
Rozwiąż teraz układ tych trzech równań i koniec zad ,bo nie chce mi się już liczyć
może jutro ale myślę ,że daszjuż radę a jutro CI podamczy dobra odp OK
24 paź 22:47
NUNO: nie wychodzi mi tak jak w odpowiedziach jest

i chyba będzie 1/ x+y+z=24 czy nie
25 paź 00:24
NUNO: już doszłem jak to ma być

dzięki wielkie za pomoc

wyszło mi 2,8,14 a drugi ciąg 11,8,5
25 paź 10:04