dla jakich wartosci parametru m proste k i l nie maja punktów wspólnych ?
hellppp: Dla jakich wartosci parametru m proste k i l nie mają punktów wspolnych ?
k:1/2x + 2y + 1=0
l: 2x + (m+3) y − 12 =0
10 cze 17:17
olekturbo: Muszą być równoległe i nie pokrywające się, czyli muszą mieć ten sam współczynnik kierunkowy i
inne wyrazy wolne
10 cze 17:20
hellppp: Wiem ze odpowiedz to m=5 ale nie wiem jak obliczyc
10 cze 17:29
Janek191:
k : 0,5 x + 2 y + 1 = 0 / * 4
l : 2 x = ( m +3) y − 12 = 0
więc
k : 2 x + 8 y + 4 = 0
l: 2 x + ( m +3) y − 12 = 0
Musi zachodzić:
8 = m + 3 i C1 ≠ C2 ( 4 ≠ − 12 ok )
więc
m = 5
=====
10 cze 17:34
hellppp: Dziekujee
10 cze 17:35