Trygonometria
Michał: Uzasadnij że jeżeli w ΔABC kąty przy wierzchołkach A i B są ostre i sin ∡A = 0,75 i sin ∡B =
| | √7 | |
|
| to trójkąt ten jest prostokątny |
| | 4 | |
Co tu trzeba zrobićć
Można z sin A wyliczyć z jedynki cos A
I jak wyjdzie cos A = sin B to znaczy że Δ jest prostokątny

Czy jakoś lepiej to można uzasadnić
10 cze 15:48
olekturbo: sinα = cosα ⇒ α = 45 stopni
10 cze 15:50
nieuczciwy: brzmi ok
10 cze 15:52
10 cze 15:52
olekturbo: no czyli sinα ≠ cosα, a chciałeś dowieść, że sinα = cosα i chciałem wyprowadzić cie z błędu, że
to i tak nie dowodzi, że trójkąt jest prostokątny
10 cze 15:56
Michał: Nie napisałem że sin α = cos α tylko napisałem że sin α = cos β
Dobra jeszcze raz treść
Uzasadnij że jeżeli w ΔABC kąty przy wierzchołkach A i B są ostre i sin ∡A = 0,75 i sin ∡B =
10 cze 15:58
Mila:
|∡C|=180
o−(|∡A|+|∡B|)
sinC=sin(A+B)=sinA*cosB+sinB*cosA
| | 3 | | 3 | | √7 | | √7 | | 9 | | 7 | |
sinC= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| =1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 16 | | 16 | |
|∡C|=90
o
=========
10 cze 16:03
Michał: Dowód nie wprost
Przypuścmy że trójkąt nie jest prostokątny.
W trójkącie prostokątnym α+β=90 stopni (kąty między przyprostokątną a przeciwprostokątną) czyli
β=90 −α
Jeżeli trójkąt byłby prostokątny to wówczas sin α = cos (90−α) = cos β
Przypuścmy że trójkąt nie jest prostokątny czyli sin α ≠ cos β
| | √7 | |
Z treści zadania wiemy że sin β = |
| co z jedynki trygonometrycznej daje nam cos β = |
| | 4 | |
0,75
sin α = 0,75 czyli sin α = cos β
Dochodzimy do sprzeczności z przypuszczeniem sin α ≠ cos β
A zatem Δ jest prostokątny
Dobrze to robię

Zatrzymałem się na tym jednym zadaniu i nie chcę robić dalej póki tego nie zrobię
W sensie ładnie nie zrobię, pozdrawiam
10 cze 16:05
Michał: Mila − pierwsza klasa liceum

Tzn znam tamte wzory ale chcę to inaczej zrobić, sprawdź moje rozumowanie jak możesz
Ale i tak dzięki za pomysł ze wzorem
10 cze 16:06
Mila:
Dobrze.
10 cze 16:25