matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bernouliego
Szymon:
Jeszcze mam taką to sprawdzenia: y
`
+2xy=xe
x
2
y
3
z=y
−2
−2
z
`
=
*y
`
y
3
Podstawiam:
−2
−2
−2
*y
,
+2xy*(
)=xe
x
2
y
3
(
)
y
3
y
3
y
3
4x
z
,
−
=−2xe
x
2
y
2
z
,
−4xz=−2xe
x
2
z
,
−4xz=0
dz
=4xz|:z |*dx
dx
dz
∫
=∫4xdx
z
z=Ce
2x
2
Z=c(x)e
2x
2
z
,
=C
,
(x) e
2x
2
+C(x)* e
2x
2
*4x Podstawiam: C
,
(x) e
2x
2
+C(x)* 4xe
2x
2
−4x(C(x)e
2x
2
)=−2xe
x
2
C
,
(x)e
2x
2
=−2xe
x
2
C
,
(x)=−2xe
−x
2
Dobrze,jak narazie?
10 cze 13:56
J:
tak...
10 cze 15:39
Szymon:
Dalej zrobiłem ,sprawdziłem ,wyszło. Dzięki
10 cze 19:51
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick