indukcja
Blue: Mógłby ktoś pokazać, jak za pomocą indukcji matematycznej udowodnić wzór na n−ty wyraz ciągu
geometrycznego?
10 cze 13:56
nieuczciwy: Daj przykład pytania to się udowodni
10 cze 15:13
Janek191:
an = a1*qn−1
1)
n = 1 ⇒ a1 = a1 * q0 = a1
2) Zakładam prawdziwość wzoru dla n : an = a1 *qn−1
Mam wykazać, że z prawdziwości wzoru dla n wynika prawdziwość wzoru dla n + 1
czyli wzór an+1 = a1*q(n +1) − 1 = a1*qn
Dowód:
an+1 = an*q = a1*qn −1*q = a1*qn
Na podstawie indukcji matematycznej wzór jest prawdziwy dla dowolnej liczby n ∊ℕ1
ckd.
10 cze 15:22
Blue: Dzięki Janek
10 cze 15:26
Benny: @Blue Krysickiego przerabiasz?
10 cze 15:34
Blue: no, jak mi się nudzi, to coś sobie z tej książki porozwiązuję
10 cze 16:26
10 cze 16:47
Benny: Sprawdź dla n=1, załóż, że zachodzi równość n=k, wykaż, że zachodzi równość dla k=n+1
Jak tak patrze to zastosowałbym sumę ciągu arytmetycznego i coś ładnie się pokaże pewnie.
Spróbuj coś wykombinować
10 cze 17:04
Janek191:
| | n2*( n +1)2 | |
13 + 23 + ... + n3 = |
| |
| | 4 | |
2) Zakładamy, że równość jest spełniona dla ustalonej liczby n ∊ ℕ
1
Należy sprawdzić słuszność równości dla n +1 , tzn.
| | (n +1)2*( n +2)2 | |
13 +23 + ... + n3 + ( n +1)3 = |
| |
| | 4 | |
Aby to udowodnić korzystamy z założenia
| | n2*( n+1)2 | |
( 13 + 23 + ... + n3) + ( n +1)3 = |
| + ( n + 1)3 = |
| | 4 | |
| | n2 | | n2 + 4 n + 4 | | (n +1)2*(n +2)2 | |
= ( n +1)2*[ |
| + ( n +1)] = ( n +1)2* |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
więc na podstawie indukcji matematycznej mamy prawdziwa jest podana równość dla każdego
n ∊ℕ
1.
10 cze 17:28
Blue: Dziękuję
10 cze 19:00
Blue: a mam takie jedno pytanko jeszcze: sama wykazałam, że to co jest w środku = to po prawej, ale
Ty tak jakby zakładasz już sobie, że L=P, to jest prawda, można tak
14 cze 12:39
Godzio: My zakładamy prawdziwość równości dla dowolnego naturalnego n, a pokazujemy dla n+1
14 cze 12:42
Blue: hmmm.... ok

A mógłby ktoś podpowiedzieć, jak zrobić 1.66 str 27?
14 cze 13:03
Godzio:
(2a + b
2)
8
Ogólnie mamy:
| | | |
7 wyraz (dla k = 6) to | a6bn − 6 |
| | |
U Ciebie a := 2a, b:= b
2, n = 8, k = 6
14 cze 13:09
Kacper:
Chwila
14 cze 13:10
Godzio: A z tego co widzę to w książce inaczej zapisał wzór ogólny, więc musisz kolejność zmienić 2a
<−>b2 i wyjdzie to co w odpowiedzi
14 cze 13:11
Blue: no właśnie widzę, że trochę inaczej

a dlaczego k=6?
14 cze 13:22
Blue: Chyba coś źle wyszło, bo mam 112a2b12, a w odpowiedzi mam 224a2b12,
14 cze 13:26
Benny: Tam właśnie chyba jest błąd, bo też mi się coś kiedyś nie zgadzało. Powinno tu być to zadanko
jeszcze gdzieś.
14 cze 13:42
Kacper:
(2a+b2)8=256 a8+1024 a7 b2+1792 a6 b4+1792 a5 b6+1120 a4 b8+
+448 a3 b10+112 a2 b12+16 a b14+b16
14 cze 13:55
Kacper:
Zatem siódmy wyraz to 112a
2b
12
14 cze 13:55
Blue: Dzięki Kacper, czyli po prostu lepiej skorzystać z tego drugiego wzoru

Bo nie za bardzo
ogarniam dlaczego tam akurat k=6 ... zawsze o 1 mniej niż szukany wyraz?
Ale mnie dziś głowa boli, musiałam wypić aż 2 kawy

Muszę się pozbyć wreszcie tego nawyku
14 cze 14:59