calka
Damo93: Jak obliczyć całkę ∫x3 ex2 dx
10 cze 13:16
Szymon: Przez części
10 cze 13:17
Damo93: liczyć pochodną z e
x2 i całkę z x
3 to wyjdzie jakaś masakra
10 cze 13:19
bezendu:
Przez podstawienie t=x2 dt=2xdx
∫x3ex2dx=2∫tetdt i teraz przez części u=t u'=1 v'=et v=et
2(tet−∫etdt)=2tet−2et+C=2x2ex2−2ex2+C=2ex2(x2−1)+C
10 cze 13:22
J:
chyba prościej będzie podstawić: x
2 = t , 2xdx = dt , dx = U{dt}2x
| | dt | | 1 | |
... =∫x*x2*ex2dx = ∫x*t*et |
| = |
| ∫t*etdt |
| | 2x | | 2 | |
10 cze 13:22
bezendu:
Pomyłka wynik jak u J
10 cze 13:23
J:
| | dt | | 1 | |
@bezendu ... dx = |
| ... czyli: |
| przed całkę  |
| | 2x | | 2 | |
10 cze 13:24
Szymon: Napisałem instynktownie ,faktycznie podstawienie prostsze bedzie

Nie zmienia to faktu ,że 3
x przez części i też wyjdzie
10 cze 13:24
Damo93: dzięki !
jak zamienić sin(x
2) na sinx


?
10 cze 13:31
Szymon: a jaka miałaby być to zamiana ,o co chodzi ?
10 cze 13:33
bezendu:
Pokaż tą całkę, nie wymyślaj
10 cze 13:34
Damo93: no żeby został sin(x) z czymś ?
10 cze 13:34
Damo93: ∫xsin(x2)dx
10 cze 13:35
Damo93: t=x2
10 cze 13:35
J:
x2 = t 2xdx = dt
10 cze 13:36
Damo93: no tak banalna
10 cze 13:36