różniczkowe
Szymon: Mam wyznaczyć całkę szczególną równania rózniczkowego:
| | 2 | |
y,−ytgx=sin2x ; y( |
| π)=0 |
| | 3 | |
Najpierw:
y
,−ytgx=0
ln|y|=−ln|cosx|+ln|C|
| | c(x) | |
y(x)= |
| −−−−−>CORJ |
| | cos x | |
Podstawiam do wzoru równania różniczkowego:
| | c,(x)*cosx +c(x)*sinx | |
y,(x)= |
| |
| | cos2x | |
| c,(x)*cosx +c(x)*sinx | | c(x) | | c(x)*sinx | |
| − |
| * |
| =sin2x |
| cos2x | | cosx | | cosx | |
c
,(x)cosx=sin2x
c
(x)=2sinx
c(x)=−2cosx
Dobrze to jest ?
10 cze 13:02
J:
C'(x) = sin2x*cosx
10 cze 13:17
Szymon: fakt
10 cze 13:22
Szymon: Więc c(x)=∫sin2xcosx dx=2∫cos
xsinx = ..... podstawienie t=cosx itd... | =−2∫t
2
Więc rozwiązaniem równania będzie suma:
Teraz podstawić i wyznaczyć stałą?
10 cze 13:30
Szymon: hmmm....?
10 cze 13:58
J:
| | | |
y = |
| .... i warunek początkowy |
| | cosx | |
10 cze 14:14
Szymon: Skąd to równanie?
10 cze 14:24
J:
to samo co Twoje, tylko ty masz cos3x zamias cos2x
10 cze 14:29
Szymon: | | 2 | | 1 | |
no tak,ale w odpowiedzi jest,że y=− |
| cos2x− |
| .... |
| | 3 | | 12cosx | |
10 cze 14:31
J:
ile Ci wyszła stała C ?
10 cze 14:32
Szymon:
Ale u mnie cosx jest w trzeciej potędze z godziny13:30 (jako suma rozw) i sie nie skróci w
żaden sposób.
10 cze 14:45
Szymon: | | 2 | |
Już wszystko wiem ,drugie rozwiązanie,cos x mi sie skróci (podstawiałem |
| π do Twojego |
| | 3 | |
rozw. i wyszła mi C ) . Jednak i jeśli bym teraz podstawił do swojego
| | C | | 2 | |
y= |
| − |
| cos 2x wyszłoby mi też  Dzięki za pomoc! |
| | cosx | | 3 | |
10 cze 14:53
J:
człowieku miałeś prawie dobrze ... ( patrz 14:14) ... i rozbij na dwa ułamki ,
w pierwszym cos się skraca i zostaje cos2x
10 cze 14:54
J:
..no widzisz ...
10 cze 14:55
Szymon: Jeszcze raz wielkie dzięki

undefined
10 cze 14:57