Modele nieliniowe logarytmowanie
aga: Cześć

Mógłby mi ktoś pomóc w zlogarytmowaniu tego modelu? Muszę sprowadzić go do postaci liniowej
czyli zlogarytmować obustronnie i nie wiem jak ...
Będę wdzięczna.
y= e
αx +b
10 cze 12:09
Janek191:
ln y = ln ( e ax − b)
ln y = ax − b
10 cze 12:16
aga: a przed αx nie będzie jeszcze ln?
10 cze 12:21
J:
nie .... lny = lneax − b = (ax − b)*lne = ax − b
10 cze 12:23
Benny: y=eax*eb
lny=lneax+lneb
lny=ax+b
10 cze 12:24
aga: a jeśli chodzi o znak międz αx a b to ma być + czy bo na początku miałam podany +
10 cze 12:24
aga: ok, dzięki wielkie
10 cze 12:25
J:
oczywiście... lny = ax + b ( Janek mnie zmylił )
korzystasz ze wzoru: logabn = n*logab
tutaj mamy: lneax+b = (ax + b)*lne = (ax+b)*1 = ax + b
10 cze 12:26
aga:
a orientujecie się może czy jak będę szacować parametry tego modelu to muszę najpierw obliczyć
lny i ln x a póżniej na ich podstawie skorzystać ze wzorów żeby obliczyć α0 i α1?
10 cze 12:29
Janek191:
Zamiast + napisało mi się −
10 cze 12:47