matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
r.rózniczkowe
ola:
Witam, Czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu takiego równania różniczkowego. Prosze o
du
du
du
wskazowki. x
+ y
+z
2
y
=0
dx
dy
dx
10 cze 09:10
Mariusz:
Zakładam że jest tam literówka i ostatnia pochodna jest po z
dx
dy
dz
=
=
x
y
z
2
y
dy
dz
=
y
z
2
y
dz
dy=
z
2
1
y=−
+C
1
z
1
y+
=C
1
z
dy
dx
=
y
x
ln|y|=ln|x|+ln|C| y=C
1
x
y
=C
1
x
1
y
u(x,y,z)=F(y+
,
)
z
x
13 lut 01:49