Rozkład normalny. Wyznaczyć rozkład Y=X^2
IcY: Zmienna losowa X ma rozkład normalny N(0,1). Wyznaczyć rozkład zmiennej Y=X2.
Mógłby ktoś pomóc? Ponieważ nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Byłbym bardzo wdzięczny za
pomoc.
10 cze 08:48
10 cze 09:10
IcY: Bardziej zależało by mi na wyznaczeniu matematycznym.
10 cze 09:32
Qulka:
dla Y<0 pr−wo = 0
dla Y=0 pr=wo = 1/√2Pi
dla Y>0 pr=wo = 2/√2Pi •e−y2/2
10 cze 09:50
IcY: Wielkie dzięki, tylko teraz jak do tego dojść. Głównie rozchodzi mi się o postępowanie w
zadaniach typu "masz rozkład zmiennej losowej X... wyznacz rozkład zmiennej Y=...". Bo ciężko
cokolwiek znaleźć
10 cze 09:54
Qulka: wykonać odpowiednie działanie
zazwyczaj dane są konkretne wartości
jeśli x ma rozkład
−2 1/7
−1 2/7
0 2/7
1 1/7
2 1/7
to y=x2 ma rozkład
0 2/7
1 3/7 (bo −1 i 1 do kwadratu dają 1 )
4 2/7 (bo −2 i 2 do kwadratu dają 4 ) więc pr−wa dodajemy
10 cze 10:17
IcY: no tak, a w przypadku zmiennej losowej ciągłej, a nie skokowej?
10 cze 10:21
IcY: Doszedłem do czegoś takiego :
f(x) − funkcja gestosci prawdopodobienstwa zmiennej losowej X
g(x) − funkcja gestosci prawdopodobienstwa zmiennej losowej Y
Fx(x) − dystrybuanta zmiennej losowej X
Gy(x) − dystrybuanta zmiennej losowej Y
Gy(t) = P(T≤t)=P(X2≤t)=P(−√t≤X≤√t)=Fx(√t) − Fx(−√t)
g(x) = Gy' = (Fx(√x) − Fx(−√x))' = f(√x)*12*√x + f(√−x)*12*√x =
= 12*√x[1√2*π * e(−x2)) + 1√2*π * e(−x2)] =
=1√2*π*x * e(−x2)
Tylko, że nijak ma to się do twojego rozwiązania.
10 cze 13:08