Arytmetka modularna
takitam: Jak mam ugryźć te zadanko?
6.Sformułować i udowodnić cechę podzielności przez
a) 5 w systemie szesnastkowym
b) 4 w systemie szesnastkowym
c) 17 w systemie szesnastkowym
Potrzebuję wskazówek, naprowadzenia na dobry tor.
10 cze 00:34
PW: a)
Niech cj oznacza dowolną cyfrę zapisu szesnastkowego.
Zapis c1c0 oznacza c1·16 + c0 = c1(3·5 + 1) + c0 = 15·c1 + c1 + c0.
Pierwszy składnik jest podzielny przez 5, a więc podzielność badanej liczby przez 5 ma miejsce,
gdy c1+c0 jest podzielna przez 5.
c2c1c0 = c2(3·5+1)2 + c1((3·5+1) + c0 = c2(9·25 + 6·5 + 1) + 3c1·5 + c1 + c0 =
= m·5 + c2 + c1 + c0, gdzie k jest pewną liczbą naturalną. Podzielność ma miejsce, gdy
c2 + c1 + c0
jest podzielna przez 5.
Biorąc pod uwagę, że dla dowolnej naturalnej k
(15 + 1)k
jest sumą liczb podzielnych przez 5 i jedynki, a więc ck ·16k = ck5m + ck, można uznać za
udowodnione, że liczba o zapisie szesnastkowym
cncn−1...c2c1c0
jest podzielna przez 5, gdy suma jej cyfr jest podzielna przez 5.
Przykład. Liczba o zapisie szesnastkowym 2FA8 ma sumę cyfr 2+15+10+8 = 35, a więc powinna
dzielić się przez 5.
Sprawdzenie: 2FA816 = 2·163+15·162 + 10·16+8 = 8192+3840+160+8 jest podzielna przez 5.
10 cze 16:25