miwjsce zerowe
anula-21-83: Oblicz miejsce zerowe f(x)=1/(x−2−x/(x−3))
9 cze 22:12
Metis: Zapisz porządnie.
9 cze 22:13
anula-21-83: Licznik 1
Mianownik x−2−x/x−3
9 cze 22:14
Metis: Powtórzę, zapisz porządnie.
Jak mamy interpretować mianownik...
Z lewej wskazówki jak zapisać.
9 cze 22:20
anula-21-83: Mianownik x−2−xx−3
9 cze 22:24
Piotr:
ustal dziedzine. przyrownaj funkcje do 0 i juz. albo zrob metoda starozytnych. jak wolisz.
9 cze 22:41
9 cze 22:43
Piotr:
aha. no to anula pomysl.
9 cze 22:48
Metis: | | 1 | | x−3 | | x−3 | |
...= |
| =1* |
| = |
| |
| | | | x2−6x+6 | | x2−6x+6 | |
| | x−3 | |
f(x)=0⇔ |
| =0 , stąd x=... |
| | x2−6x+6 | |
9 cze 22:55
Piotr:
hmm.a po co to rozwiazywac ?
9 cze 22:56
Janek191:
x ≠ 3
| | x −3 | |
= |
| = 0 ⇔ x = 3 |
| | x2 − 6 x +6 | |
ale x ∉ D, więc funkcja nie ma miejsca zerowego.
9 cze 22:57
Metis: No tak,
dziedzina
9 cze 22:58
Janek191:
... ale x = 3 ∉ D, więc ....
9 cze 22:59
Metis:
9 cze 23:00
Piotr:
tego w ogole nie trzeba liczyc. wystarczy zauwazyc, ze f nie ma miejsca zerowego.
1 dzielone przez ile da 0 ? przez 0. nie dzielimy przez 0. koniec zadania
9 cze 23:01
anula-21-83: Dzięki
9 cze 23:15