AS: Oblicz 1000 pochodną funkcji f(x)=2/(1−x
2)
| | 1 | |
Pierwszy krok − rozkładam ułamek |
| na dwa ułamki proste. |
| | 1 − x2 | |
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| 1 − x2 | | 1 − x | | 1 + x | |
1 = A*(1 + x) + B*(1 − x)
Dla x = 1 mamy 2*A = 1 => A = 1/2
Dla x = −1 mamy 2*B = 1 => B = 1/2
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| 1 − x2 | | 2*(1 − x) | | 2*(1 + x) | |
| 2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| 1 − x2 | | 1 − x | | 1 + x | |
Teraz nasza funkcja pierwotna ma postać
f(x) = (1 − x)
−1 + (1 + x)
−1
Drugi krok
Kolejne pochodne
f
(1)(x) = −(1 − x)
−2*(−1) − (1 + x)
−2 = (1 − x)
−2 − (1 + x)
−2
f
(2)(x) = −2*(1 − x)
−3*(−1) + 2*(1 + x)
−3 = 2*(1 − x)
−3 + 2* (1 + x)
−3
f
(3)(x) = −6*(1 − x)
−4*(−1) − 6*(1 + x)
−4 = 6*(1 − x)
−4 − 6* (1 + x)
−4
f
(4)(x) = −24*(1 − x)
−5*(−1) + 24*(1 + x)
−5 = 24*(1 − x)
−5 + 24* (1 + x)
−5
======
f
(n) = N*(n+1)*[(1 − x)
−(n+1) + (−1)
(n)*(1 + x)
−(n+1)]
gdzie N jest współczynnikiem przy poprzedniej pochodnej.
Resztę zrób sama.