narysuj wykres f. kwadratowej y=x^2-6x, gdzie błąd
Adam: y=x2−6x
a=1 b=−6 c=0
Δ=32 √Δ=5.65
x1= 6−5.65/2=0.175
x2= 6+5.65/2=5.825
p=6/2=3
q=−32/4=−8
Może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego to jest źle? Z góry dziękuję.
9 cze 20:30
mikejjla: Δ=6*6−4*0=36−0=36 i popraw dalej
9 cze 20:39
Adam: @mikejjla możesz rozpisać mi jak dokładnie liczysz deltę, bo mi cały czas wychodzi 32 i nie
wiem
czemu. Co się stało z czynnikiem "a"?
9 cze 20:46
PW: Adamie, zlituj się, po co liczyć deltę dla takiej funkcji?
x2 − 6x = x(x − 6)
− miejsca zerowe są widoczne, wierzchołek ma pierwszą współrzędną w połowie między miejscami
zerowymi.
9 cze 20:47
Metis: Mój profesor w tym momencie kazałby odłożyć kredę , i odejść od tablicy

A na sprawdzianie punkty ujemne
9 cze 20:52
mikejjla: Δ=b2−4a*c
Δ=(−6)2−4*1*0=36−0=36
W tym wyżej(20.39) pominęłam a; tutaj głównie chodzi o to, że c=0, zatem 4*a*c=0, czyli zostaje
b2=36
9 cze 20:53
Adam: @pw dziękuję, ale interesuje mnie dlaczego wychodzi mi zły wynik z tej delty.
9 cze 20:53
Adam: @mikejjla dzięki
9 cze 20:54
mikejjla: proszę
9 cze 20:55
PW: A mnie ogarnia zgroza − tak Cię uczą, czy sam wymyśliłeś utrudnianie sobie życia?.
Mój profesor w takich wypadkach mawiał:
− Robota głupiego lubi.
9 cze 20:57
Metis:
9 cze 20:59