m?
abc: Napisz wzor funkcji liniowek f, ktorej wykres:
jest prostopadly do wykresu funkcji h(x)= −2/3x+6 i przecisna os OY w rzednej −5
I teraz rozwiazanie, tylko nie rozumiem dlaczego m= −1
"h(X)=−2/3x +6 prostopadła czyli a·m=−1
m=−2/3
a·(−2/3)=−1
a=3/2
f(x)=ax+b
f(X)=3/2x+b przechodzi przez (0,−5)
−5=3/2·0+b
b=−5
odp. f(X)=3/2x−5"
Ktos mogłby objawienie tego m wyjasnic?
9 cze 20:25
PW: Proste o równaniach
y = m1x + b1
oraz
y = m2x + b2
są prostopadłe wtedy i tylko wtedy, gdy
m1·m2 = −1.
Oczywiście m1 ≠ 0 i m2 ≠ 0.
Znane jest takie twierdzenie. Autor rozwiązania stosuje je (trochę nieudolnie, bo jeden ze
współczynników kierunkowych oznacza symbolem m, a drugi − symbolem a (tak dla zmyłki, żeby
było inaczej niż w powszechnie znanej wersji twierdzenia).
9 cze 20:38
abc: Ooo i teraz rozumiem, dzięki
9 cze 20:40