1 | 1 | |||
Udowodnij że jeżeli liczba x+ | jest liczbą całkowitą to liczba x3+ | też jest | ||
x | x3 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
x3+( | )=(x+ | )*(x2−x* | +( | )2)= | ||||
x3 | x | x | x |
1 | 1 | |||
=(x+ | )*(x2−1+( | )2)= | ||
x | x |
1 | 1 | 1 | ||||
=(x+ | )*((x+ | )2−2*x* | −1)= | |||
x | x | x |
1 | 1 | |||
=(x+ | )*((x+ | )2−3)∊C | ||
x | x |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
(x + | )3 = x3 + 3x2· | + 3x·( | )2 + ( | )3 = | ||||
x | x | x | x |
1 | 1 | |||
= x3 + | + 3(x + | ). | ||
x3 | x |
1 | 1 | 1 | ||||
x3 + | = (x + | )3 − 3(x + | ). | |||
x3 | x | x |
1 | ||
Jeżeli x + | jest liczbą całkowitą, to ... | |
x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |