Hugo: Daje komende

python hexdump.py hexdump.py 0 60 16
File "hexdump.py", line 4
def hexdump(fname, start, end, width):
^
IndentationError: unexpected indent
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
import sys
def hexdump(fname, start, end, width):
for line in get
lines(fname, int(start), int(end), int(width)):
nums = ["%02x" % ord(c) for c in line]
txt = [fixchar(c) for c in line]
print " ".join(nums), "".join(txt)
def fixchar(char):
from string import printable
if char not in printable[:−5]:
return "."
return char
def get
lines(fname, start, end, width):
f = open(fname, "rb")
f.seek(start)
chunk = f.read(end−start)
gap = width − (len(chunk) % width)
chunk += gap * '\000'
while chunk:
yield chunk[:width]
chunk = chunk[width

if __name__ == '__main__':
try:
hexdump(*sys.argv[1:5])
except TypeError?:
hexdump("hexdump.py", 0, 100, 16)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
czemu to nie dziala

?
Hugo: Zasabotowali Huga, odłączyli mi neta a teraz prądu nie mam... 40% baterii..
wiec tak mam; ALA switch
1. zmiana systemu liczbowego
2. edycja tekstu
3. xxd
4. hd
1 i 2 juz kiedys robilismy

3 − i tu dalem pipe = coś.popen("xxd − parametr" + plik")
read pipe COS TAKIEGO** i jest 7 jakby rzeczy do testowania; wyczytywanie binarnie, mniej
okran, czytaj od, czytaj do... i uzytkownik podaje plik
4. Uboższa wersja bo programy są troche podobne, dalem tu ino 4 polecenia : )) tak zeby bylo
na końcu

zrobilem chłopka
print """
oooooooooooo
ooooooooooooooo
oo oo oo oo oo oo
...
"""

myśle ze styknie