Proszę o rozwiązanie
weru: | | 1 + tgx + tg2x + ... | |
a) |
| = 1 + sin2x |
| | 1 − tgx + tg2x − ... | |
b) sin2x*tgx , cosx(1−cos2x) , cos2x(1−cosx) , ...
Kiedy S<3 ?
Proszę o rozwiązanie krok po kroku
9 cze 18:40
Janek191:
a) Tam jest tg 2x czy tg2 x
sin 2x czy sin2 x ?
9 cze 18:42
weru: Przepraszam, ma być tg2x i sin2x
W podpunkcie b ostatni to jest cos2x, a nie cos2x
9 cze 18:48
ZKS:
Poprosiłem tutaj o poprawne przepisanie, ale widzę i tak nic z tego
295087.
9 cze 18:52
weru: Przepraszam, ale przepisywałem z zeszytu, a nie ze zbioru i nie mogłem odczytać, ale teraz to
chyba wszystko jest już jasne
9 cze 18:55
Janek191:
| | 1 + tg x + tg2 x + ... | |
a) |
| = 1 + sin 2x |
| | 1 − tg x + tg2 x − ... | |
Licznik , to suma nieskończonego ciągu geometrycznego:
a
1 = 1 q = tg x o ile I q I = I tg x I < 1
wtedy
| | a1 | | 1 | |
suma S1 = |
| = |
| |
| | 1 − q | | 1 − tg x | |
| | π | | π | |
I tg x I < 1 ⇔ x ∊ ( − |
| , |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
Mianownik to suma nieskończonego ciągu geometrycznego:
b
1 = 1 q = − tg x o ile I − tg x I < 1
Wtedy
| | 1 | | π | | π | |
suma S2 = |
| x ∊ ( − |
| , |
| ) |
| | 1 + tg x | | 4 | | 4 | |
Mamy więc równanie
które należy rozwiązać
9 cze 19:02
weru: Dzięki wielkie
9 cze 19:04