A
abc: Wykresy funkcji f(x)=(a+2)x−b i g(x)=bx+a przecinaja sie w punkcie P={2,3} Znajdz miejsca
zerowe funkcji f i g
3=2a+4−b | x(−2)
3=2b+a
−6=−4a−8−2b
3=2b+a
−3=−4a−8
5=4a |:4
a=1 i 1/4
b= 0,5
I co dalej?
9 cze 18:10
Janek191:
f(2) = 3 ⇒( a + 2)*2 − b = 3 ⇒ 2a − b = −1
g(2) = 3 ⇒ 2 b + a = 3
więc
b = 2a + 1
2*( 2a + 1) + a = 3
4 a + a = 1
a = 0,2
======
b = 2*0,2 + 1 = 1,4
===============
zatem
| | 7 | |
f(x) = 2,2 x − 1,4 = 0 ⇔ 22 x = 14 ⇒ x = |
| − m. zerowe f |
| | 11 | |
| | 1 | |
g(x) = 1,4 x + 0,2 = 0 ⇔ 14 x = − 2 ⇒ x = − |
| − m. zerowe g |
| | 7 | |
9 cze 18:26
mikejjla: masz błąd w obliczeniach, w trzeciej linijce powinno być +2b, jak poprawisz wyniki, wystarczy,
że podstawisz a i b do f(x) i g(x), a następnie przyrównasz te równania do 0 i wyliczysz x.
9 cze 18:30
abc: Dziekuje
9 cze 20:07