Równania Kwadratowe
EmOl : Oblicz pierwiastki trójmianu kwadratowego i zapisz go w postaci iloczynowej
y=x2−5x−6
O co w tym chodzi ?
Wybaczcie że zadaję dużo pytań ale dzięki wam wszystko staje się jednak proste.
9 cze 18:03
Benny: Liczymy Δ
a=1, b=−5, c=−6
Δ=b
2−4*a*c
Δ=(−5)
2−4*1*(−6)
Δ=25+24=49
√Δ=7
x
1=−1
x
2=6
y=(x−x
1)*(x−x
2)
y=(x+1)*(x−6)
9 cze 18:07
EmOl : Okej dziękuję

Na trójmian kwadratowy jest wzór tak :
y=(x−x1)*(x−x2)
I na tym cała magia polega ?
NIe spodziewałem się tego. Ale i tak ślicznie dziękuję
9 cze 18:11
mikejjla: Musisz wyznaczyć deltę i potem pierwiastki(x1, x2) z wzorów, a potem podstawić te
pierwiastki do wzoru na postać iloczynową( y=a(x−x1)(x−x2) )
9 cze 18:12
Benny: W tym przypadku tak. Ogólnie zapisuje się y=a*(x−x1)*(x−x2)
9 cze 18:12
5-latek: Bo nie zaglądasz do książki
i wzor oczywiście y=a(x−x1)(x−x2)
9 cze 18:12
EmOl : Po prostu w mojej szkole nie używamy książek zapisujemy w zeszytach a że półrocze się teraz
poprawia dopiero, ale dziękuję ślicznie za każdą pomoc
9 cze 18:19
9 cze 18:21
EmOl: Dobra Zaraz poczytam wszystko, od razu się utrwali
9 cze 18:26
5-latek: powiem Ci tak :
Jestes pewnie w 1 klasie liceum (albo technikum. Jeśli to zawalisz to będzie ciężko w
następnych klasach . Wiele rownan logarytmicznych , wykładniczych i trygonometrycznych opiera
się na równaniach kwadratowych (tak samo jet z nierownosciami .
9 cze 18:30
Pondzio:
9 cze 18:31
Pondzio: Skurwywysuybt
9 cze 18:31
EmOl: Jestem w drugiej klasie technikum , a to tego nie rozumiem ponieważ Choroba była a wróciłem po
sprawdzianie, ale no także nie mam tego czegoś do matematyki.
9 cze 18:38
5-latek: No to zdroweij szybko
9 cze 18:40