Różniczki
Pati: Cześć, wiecie może jak to rozwiązać?
Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji f w podanym przedziale
f(x)=x4+43+6 <−2;1>
9 cze 18:00
Janek191:
Przepisz jeszcze raz treść zadania

f(x) = x
4 + ...
9 cze 19:13
Pati: f(x)=x4+x3+6
9 cze 19:36
Janek191:

f(x) = x
4 + x
3 + 6 Df = < − 2 , 1 >
| | 3 | |
f '(x) = 4 x3 + 3 x2 = x2*( 4 x + 3) = 0 ⇔ x = 0 lub x = − |
| |
| | 4 | |
f ''(x) = 12 x
2 + 6 x
więc
f '' ( 0) = 0 − f ma punkt przegięcia
| | 3 | |
f ''( − |
| ) > 0 − f ma wtedy minimum lokalne równe |
| | 4 | |
| | 3 | | 27 | | 229 | |
f( − |
| ) = 6 − |
| = 5 |
| |
| | 4 | | 256 | | 256 | |
Obliczamy jeszcze
f( − 2) = 16 − 8 + 6 = 14
f(1) = 1 + 1 + 6 = 8
zatem
y
max = 14
9 cze 19:58
Pati: Bardzo dziękuję i życzę spokojnego wieczoru.
9 cze 20:26