Magda: Oblicz promień okręgu wpisango w trójkąt prostokątny ,wiedząc że obwód trójkąta wynosi
30cm , a promień okręgu opisango na tym trójkącie ma długość 6,5cm.
24 paź 21:19
żabka: Korzystasz z tw. że średnia arytmetyczna przyprostokątnych a i b równa się sumie
promieni wpisanego i opisanego r i R
c
a + b wiemy ,że R = --- = > c =13 , bo R = 6,5 c
---przeciwprostokatna
--------= R + r 2
2
2p ----obwód Δ-ta => a+b+c = 30 <=> a+b+ 13 = 30 < => a+b =17
a + b 17
-------- = ---- = 8,5 czyli R + r = 8,5 <=> r = 8,5 -R <=> r = 85 -65 = 2
2 2
Odp: r= 2
24 paź 22:23