Ilosc rozwiazan/ liniowa
:) (:: A wiec mam zadanie:
Określ liczbę rozwiązań równania liniowego
b
2x−5=25x−b w zależności od wartości parametru a. W przypadku istnienia rozwiązania wyznacz
je.
Nie wiem czy moj tok myslenia jest odpowiedni, gdyby ktos byl tak mily!
b
2x −25x +−5−b=0
(b
2−25)x + −5−b=0
a=t
(t
2−25) = 3−t
1 rozw=
t
2=25
t=5 v t=−5 , R/ {−5,5}
0rozw= t=5 v 5=−5 i −5−t = t=−5
a= 5
i niezlieczneie wiele a=−5
Nie pisalem co i jak, bo to umiem, chodzi mi glownie o wyniki
Pozdrawiam
9 cze 17:17
ZKS:
b
2x − 5 = 25x − b
b
2x − 25x + b − 5 = 0
(b
2 − 25)x + b − 5 = 0
(b − 5)(b + 5)x + b − 5 = 0
(b − 5)[(b + 5)x + 1] = 0
Dla b = 5 mamy równanie tożsamościowe
0 * (10x + 1) = 0
dla b = −5 mamy równanie sprzeczne
−10(0 + 1) = 0
dla b ∊ R \ {±5} jedno rozwiązanie postaci
(b + 5)x + 1 = 0
(b + 5)x = −1
9 cze 17:24
:) (:: A wiec bledny, dzieki! Mam jeszcze tylko pytanie dlaczego b−5 zamienia się w 1?
I mamy rownanie rozsamosciowe czy sprzeczne, ale dlaczego mnoze 10x=1?
9 cze 17:30
ZKS:
Wyciągnięcie wspólnego czynnika przed nawias.
ax + a = a(x + 1)
Nic nie rozumiem natomiast w drugim Twoim pytaniu.
9 cze 17:36
Mila:
b
2x−5=25x−b
b
2*x−25*x=5−b
x*(b
2−25)=5−b
(b−5)*(b+5)*x=5−b
1) Jeśli (b−5)*(b+5)≠0⇔b≠5 i b≠−5 wtedy mamy dokładnie jedno rozwiązanie:
x=U{5−b}{(b−5)*(b+5)⇔
======
2) b=5 wtedy masz sytuację:
(5−5)*(5+5)*x=5−5⇔
0*x=0 równanie spełnione dla każdego x∊R⇔
nieskończenie wiele rozwiązan dla b=5
3) b=−5
Mamy równanie:(b−5)*(b+5)*x=5−b
(−5−5))*(−5+5)*x=5−(−5)⇔
−10*0*x=10
0*x=10 równanie sprzeczne ⇔brak rozwiązań.
9 cze 17:45