Rachunek różniczkowy
Nilred: Dzień dobry, mam problem z zadaniem:
Treść: Wyznacz asymptoty wykresu funkcji f
1)f(x)=1x−√x
2)f(x)=√1+x2+x
Asymptota pionowa jest wtedy gdy coś nie wchodzi do dziedziny funkcji, a pozioma wtedy gdy
licząc lim→∞ lub do −∞ dostanę liczbę.
W 1 wyliczyłem, że x=1 jest asymptotą obustronną pionową bo nie wchodzi do dziedziny, czy 0 też
jest asymptotą pionową obustronną?
Wyszło mi też, że zero jest asymptotą poziomą obustronną.
W 2 nie ma asymptot pionowych ani poziomych?
Proszę o pomoc, bo nie jestem pewny tych wyników.
9 cze 17:14
Nilred: podbijam
9 cze 17:56
Janek191:
z.1
Asymptoty pionowe : x = 0 ( jednostronna) i x = 1 ( obustronna )
Asymptota pozioma jednostronna y = 0
9 cze 19:23
Janek191:

lim f(x) = −
∞
x→ 0
+
lim f(x) = −
∞
x→ 1
−
lim f(x) = +
∞
x→ 1
+
lim f(x) = 0
x→+
∞
9 cze 19:29
Janek191:

z.2
f(x) =
√ 1 + x2 + x D = ℛ
9 cze 19:33
Janek191:

Funkcja f(x) =
√ 1 + x2 + x ma asymptoty ukośne:
y = x + 0,5
y = − x − 0,5
9 cze 19:38
Pati: a w 1) jak limx→−∞ to nie równa się także 0?
i czemu nie sprawdzamy limx→0− ?
9 cze 19:40
Janek191:
x→ +
∞
lim ( f(x) − x) = 0,5
x →+
∞
więc
y = x + 0,5
==========
9 cze 19:42
Pati: Okej, dziękuję za pomoc.
9 cze 19:44
Janek191:
Do z. 1 x > 0
D = ( 0 , + ∞ )
bo √x jest określony dla x > 0
9 cze 20:08
Janek191:
√x określony dla x ≥ 0 , ale x − √x musi być różne od 0
więc x > 0
9 cze 20:09