równania różniczkowe
Xxx: Cześć, mam taki przykład:
y
2=x*dx/dy+2y
...
dochodzę do czegoś takiego:
−|y|+|y−2|=C*e
2ln|x|
jak ugryźć to dalej
9 cze 16:35
J:
to źle doszedłeś.
9 cze 16:38
Xxx: no nie chce wyjść nic innego
|y−2|−|y|=C*|x|2 ?
9 cze 16:49
J:
| xdx | |
| = y2 − 2y ⇔ xdx = (y2 − 2y)dy ... i teraz całkujesz |
| dy | |
9 cze 16:51
Xxx: błędnie napisany przykład..
powinno być y2=x*dy/dx+2y
9 cze 16:56
J:
to kolego zmienia postać rzeczy ....
| | dx | | dy | |
masz: |
| = |
| dy ... i teraz całkuj |
| | x | | y2 − 2y | |
9 cze 17:01
Xxx: dokładnie tak wyszło i dochodzę do tego samego co wyżej, dalej nie wiem co zrobić.
9 cze 17:04
J:
| | dx | |
przecież źle liczysz całki: ∫ |
| = lnIxI , |
| | x | |
| | dy | |
a druga ∫ |
| przez rozkład na ułamki proste |
| | y(y−2) | |
9 cze 17:07
Xxx: no tak, i potem mam
A/y+B/y−2
po wymnożeniu:
A(y−2)+B*y=1
czyli
A+B=0
−2A=1
9 cze 17:12
J:
ok .. i dalej ...
9 cze 17:14
Xxx: czyli całka z −1/2*1/y + całka z 1/2*1/y−2 co daje:
−1/2ln|y|+1/2ln|y−2| = ln|x|+C
9 cze 17:22
J:
teraz wzór na różnicę logarytmów ( z lewej) i sumę ( z prawej) [C = lnC1]
9 cze 17:24
J:
| | 2 | |
ostatecznie: y = |
| |
| | 1 − C2x2 | |
9 cze 17:37