Pierwiastki równania
Kamil: Podaj wszystkie pierwiastki całkowite równania (9x2−4)(2x2−7x+3)=0
9 cze 16:23
J:
dostaniesz tylko jeden ... z drugiego nawiasu
9 cze 16:25
Kamil: Czyli po prostu szukać x dla którego równanie =0 ?W drugim nawiasie będzie równanie kwadratowe
?
9 cze 16:27
J:
tak .. i ma tylko jeden pierwiastek całkowity
9 cze 16:27
Kamil: Aha,całkowity bo wyliczyłem dla pierwszego nawiasu i wyszło x=2/3 ale nie jest całkowity więc
nie może być. Już liczę drugi nawias
9 cze 16:29
Kamil: Pierwiastkiem tego równania jest liczba 3 ?
9 cze 16:31
J:
całkowitym... tak
9 cze 16:32
Kamil: Natomiast niecałkowitymi są 2/3 oraz 1/2 ale odpowiedzią do zadania jest 3,tak ?
9 cze 16:34
J:
| | 2 | |
jeszcze jest x = − |
| , ale też nie całkowity |
| | 3 | |
9 cze 16:35
Kamil: Czyli wystarczy że napiszę 3. Dzięki za pomoc
9 cze 16:40