Rozwiązywanie zadań optymalizacyjnych z zastosowaniem rachunku różniczkowego.
Technik: Rozwiązywanie zadań optymalizacyjnych z zastosowaniem rachunku różniczkowego.
Koledzy bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania :
Zarząd miasta zamierza założyć park w kształcie prostokąta o powierzchni 16ha. Jakie wymiary
powinien mieć park, aby na jego ogrodzenie zużyć jak najmniejszą ilość siatki?Wynik podaj w
metrach.
Proszę o rozrysowanie i rozpisanie krok po kroku jak go wykonać od tego zależy moja końcowa
ocena z matematyki
9 cze 15:39
J:
A = 16 ha = 16 000 m
2
| | A | |
f(x) = 2(x + y) = 2( x + |
| ) .... i liczymy minimum tej funkcjji |
| | x | |
9 cze 15:47
J:
A = 160 000 m2 ...oczywiście
9 cze 15:49
J:
| | 2A | | 2x2 − 2A | |
f'(x) = 2 − |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
pochodna zeruje się dla: 2x
2 − 2A = 0 ⇔ x
2 = A ⇔ x =
√A = 400m
optymalny kształt to kwadrat o boku 400m
9 cze 15:53
Technik: Kolego dzieki za rozwiazanie ale proszę napisz krok po kroku co się robi bo muszę to jutro
wytłumaczyć na lekcji bardzo proszę
9 cze 16:26
J:
f(x) = to funkcja wyrażająca obwód za pomocą jednej zmiennej x i szukamy minium tej funkjci,
czyli liczymy pochodną i przyrównujemy do zera ... dostajemy x = 400
| | 160 000 | |
wtedy : y = |
| = 400 , czyli mamy kwadrat o bokach : x = 400 i y = 400 |
| | 400 | |
9 cze 16:31
Technik:
A = x*y ⇔ y = A/X − co to jest?
f(x) = 2(x + y) = 2( x + A/X) i skad się to bierze?
9 cze 16:37
J:
| | pole | | 2*pole | |
Obwód = 2(x+y) = 2(x + |
| ) = 2x + |
| |
| | x | | x | |
9 cze 16:42