9 cze 14:53
Benny: Zad 8, klasa 2, PR
Czy takie zadanie nie trafia się praktycznie zawsze w zadaniach zamkniętych w PP?
9 cze 14:57
Metis: Benny no to zerknij na pierwsze z podstawy klasa II

Podobne
9 cze 15:01
Benny: Zad. 10 coś z środkowymi w trójkącie czy jakiś inny pomysł?
9 cze 15:47
Michcio: Jak zrobić zad. 10 klasa II
9 cze 15:50
Janek191:
P = 0,5* 16*16* sin 30o = 64
9 cze 15:56
Michcio: Rozszerzenie dowcipnisiu
9 cze 16:04
Benny: Jak narysujesz sobie ten trapez z przekątnymi to otrzymasz dwa trójkąty o wspólnym wierzchołku.
Środki podstaw będą środkowymi trójkątów wychodzących z tego samego wierzchołka.
9 cze 16:17
Benny:
9 cze 18:52
9 cze 21:09
Michcio: Świetne wytłumaczenia na zadania.info
Nie to co użytkownika Benny (0pkt)
9 cze 21:45
Mila:
Michcio, nieładnie. Benny dał wskazówkę Metiskowi, a Ty wtrącasz się z krytyką.
9 cze 21:47
Benny: Milu a nie dałoby się coś z tego wyciągnąć co napisałem?
9 cze 21:52
kyrtap: prostackie matury
9 cze 21:58
Metis: Racja
Patryku
9 cze 21:59
kyrtap: a tak serio to nie zaglądałem
9 cze 22:03
9 cze 22:04
Mila:
Nie zgadzam się z Patrykiem, matury z Lublina są zawsze na bardzo dobrym poziomie.
9 cze 22:07
kyrtap: taki żarcik
9 cze 22:10
Metis: Tak Milu ale tak naprawdę te zadania z R były proste. Zobacz na pierwsze zadania.
Zastosowanie twierdzenia cosinusów − karty wzorów, dwa kolejne umiejętność podstawienia.
9 cze 22:11
Mila:
Dla uczniów drugiej klasy to nie jest takie banalne.
Zobaczymy analizę wyników i wtedy ocenimy stopień łatwości.
9 cze 22:17
Metis:
9 cze 22:18
kyrtap: A Ja was Pozdrawiam ciepło
9 cze 22:22
Mila:
Wzajemnie.
9 cze 22:22
Benny: No i nie wiem co z tym moim
9 cze 22:24
Metis: Możecie powiedziec mi jak rozwiązać zadanie 4 ?
Odczytałem sobie z postaci kanonicznej równania okregu środek i promień, ale nie wiedziałem jak
dobrać prostą styczną.
Chodzi o R klasa II
9 cze 22:57
Piotr:
zadanie 4
wystarczy zrobic rysunki lub podstawic i sprawdzic gdzie delta wyjdzie 0.
9 cze 23:08
52: Nie możesz sobie tego narysować

?
Jednostki niezbyt duże, odp ABCD trzeba wybrać...
Ja bym tak zrobił

Jeśli o tym samym zadaniu mówimy
9 cze 23:09
Metis: Próbowałem rysować ale to takie mało profesjonalne
9 cze 23:14
ZKS:
Policzyć odległość od środka okręgu do prostej.
9 cze 23:16
Metis: Dzięki
ZKS
9 cze 23:24
kyrtap: Metis do spania
9 cze 23:48
Janek191:

z.4
Np.
( x + 3)
2 + ( y − 2)
2 = 5
2
S = ( − 3, 2) r = 5
4 y = 3 x − 8
3 x − 4 y − 8 = 0
Obliczam odległość tej prostej od środka danego okręgu:
| | I 3*(−3) − 4*2 − 8 I | | I − 9 − 8 − 8I | | 25 | |
d = |
| = |
| = |
| = 5 = r |
| | √32 + (−4)2 | | √25 | | 5 | |
Ta prosta jest styczna do danego okręgu.
10 cze 12:08
Janek191:
z.5 log
2 3 = a
więc
log
2 9 + log
3 16 = log
2 3
2 + log
3 2
4 = 2 log
2 3 + 4 log
3 2 =
| | 4 | | 4 | |
= 2 log2 3 + |
| = 2 a + |
| |
| | log2 3 | | a | |
10 cze 12:14
Metis: Dziękuje
Janek
10 cze 16:12