równanie różniczkowe
ryba: 7xy'=y
7x dydx=y
7xdy=ydx
dyy=dx7x
całkujemy obustronnie więc:
∫dyy=17∫dxx
ln|y|=17ln|x| + C
moje pytanie brzmi z jakich własności logarytmów lub ogólnie co trzeba zrobić żeby wyliczyć y?
9 cze 14:50
J:
y = C1*x1/7
9 cze 14:54
ryba: tak, to się zgadza tylko bardzo pomocne byłoby wyjaśnienie
9 cze 14:56
J:
| | 1 | |
lny = |
| lnx + C = lnx1/7 + lnC1 = ln(C1*x1/7) ⇔ y = C1*e1/7 |
| | 7 | |
9 cze 14:58
J:
... oczywiście: y = C1*x1/7
9 cze 15:00
ryba: to pytanie kolejne, dlaczego liczba C zmienia się w lnC1?
9 cze 15:06
J:
bo to zwykła zamiana jednej stałej na inną C = lnC1 po to,
aby skorzystać ze wzoru na sumę logarytmów
9 cze 15:08
ryba: no i ostatnie pytanie, jak poprawnie zapisać te działania z liczbą e żeby dojść do postaci
y=C1*x17?
9 cze 15:11
ryba: korzystamy z alogab=b?
9 cze 15:13
J:
to e wpisałem omyłkowo .... korzystamy z tego ,że funkcja logarytmiczna jest różnowartościowa
zatem:
lna = lnb ⇔ a = b
9 cze 15:14
J:
popatrz 14:58 .... lny = ln(C1*x1/7) ⇔ y = C1*x1/7
9 cze 15:15
ryba: tak, nie wiedziałem o tej zależności lna=lnb ⇔ a=b i myślałem, że należy pokombinować z liczbą
e i stąd klarowny wynik

dziękuję
9 cze 15:17